Ränta och avgifter på olika typer av lån

I ekonomi är ränta kostnaden för att låna pengar. När du sätter in pengar på ett sparkonto lånar du egentligen ut pengar till banken. Som betalning får du ränta på beloppet. När du själv tar ett lån måste du betala ränta för förmånen att få låna pengar för att kunna tidigarelägga konsumtion. Ränta löper på alla lån, oavsett typ av lån. Dessutom tillkommer inte sällan avgifter av olika slag. Här är lite kort om ränta och avgifter på olika typer av lån.

Privatlån

Ett privatlån är ett lån för vilket du inte ställer någon säkerhet. Du borgar för lånet genom din övergripande ekonomiska ställning och din löpande betalningsförmåga. Ofta kan du också komplettera med en säkerhet i form av ett borgensåtagande. När det inte finns någon fysisk säkerhet bakom ett lån, till exempel en bostad, en bil eller en båt, blir lånet automatiskt lite mer riskfyllt för långivaren och därmed måste du betala lite mer i ränta för lånet. Det är alltid högre ränta på ett privatlån än på exempelvis ett bolån. Normalt betalar du också en uppläggningsavgift på några hundralappar samt aviavgifter för varje betalningstillfälle. Ibland kan du slippa aviavgifterna genom att ordna betalning via autogiro.

Bolån

Bolånet är det mest avancerade och även det största lånet som de flesta privatpersoner kommer i kontakt med under livet. Lyckligtvis kan banken hjälpa till med det mesta! För ett bolån finns en säkerhet i själva bostaden. Det innebär att lånet betraktas som mycket säkert och att räntan därmed blir lägre. För privatpersoner finns det inget mer förmånligt lån än just bolånet, om man bara tittar på räntan.

Till bolånet tillkommer uppläggningsavgifter och i många fall även extra avgifter för uttag av pantbrev. Till detta tillkommer andra avgifter som inte är direkt kopplade till lånet, men väl till bostadsköpet, såsom till exempel kostnad för lagfart.

Snabblån

Snabblån är ett lån på mindre belopp med mycket korta löptider. Dessutom är villkoren för vem som får ta ett snabblån relativt generösa. Det gör att räntorna för snabblån blir höga, både vad gäller den nominella räntan och den effektiva räntan på årsbasis. Det tillkommer ofta också en del avgifter. Vanligt är att långivaren tar ut en uppläggningsavgift på några hundralappar. För det mesta tillkommer också en fakturaavgift.

Lämna en kommentar