Att hitta ett lämpligt lån med bra villkor

Om du är i en position där du behöver låna pengarna ska du vara noga med att välja ett lån som är lämpligt för ditt lånebehov och dessutom se till att du får så bra villkor som möjligt. Det fina med lånemarknaden är att du som låntagare har stor makt. Det finns så många olika långivare, och detta inom alla typer av lån, att du kan jämföra och vrida och vända på låneerbjudanden för att hitta det som är mest fördelaktigt.Grundregeln är att det alltid är bättre att spara ihop pengar än att låna dem, men ibland måste man frångå principen. Om behovet av en renovering av köket är stort finns kanske inte tid att spara ihop pengarna, utan ett lån är det enda alternativet. Detsamma kan gälla om någonting hemma, såsom tvättmaskinen, skulle gå sönder. Ibland har man helt enkelt ett behov av att låna.

Smslån eller privatlån?

Det första du ska fråga dig är om du ska ta ett snabblån eller ett privatlån. Ett snabblån är lämpligt för mindre belopp (i regel upp till 5000-6000 kr) medan de flesta långivare som erbjuder privatlån brukar ha omkring 10 000 kr eller mer som lägsta lånebelopp. Om du behöver låna pengar till renoveringen av köket är det ett privatlån du ska teckna. Om du har ett mer akut behov av att köpa vinterkläder till barnen är ett smslån det enda alternativet.

När du har klart för dig vilken typ av lån du ska ta gäller det att hitta det lägsta priset, det vill säga den lägsta räntan. Du kan med fördel använda dig av jämförelsesajter inom lån för att hitta de billigaste aktörerna. När du har en bruttolista på några långivare kan du besöka respektive långivares webbplats för att botanisera bland villkoren. Förutom själva räntan (samt eventuella avgifter) kan du kika närmare på långivarnas policy vad gäller räntefria månader, möjlighet att förlänga lån, betalningsfria månader, med mera.

Lämna en kommentar